Skoči na glavno vsebino

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je knjigico Uganke od A do Ž uvrstil med tri najboljše šolske publikacije v šolskem letu 2023/2024.

Strokovno komisijo so sestavljali dr. David Bedrač, pesnik, literarni mentor in slovenist, Miha Mohor, slovenist, soavtor osnovnošolskih učbenikov ter avtor priročnika Glasovi mladih, ter Barbara Rigler, producentka JSKD za literaturo ter odgovorna urednica revije Mentor.

Njihova obrazložitev izbora naše knjigice kot najboljše je sledeča:

V slikanici Uganke od A do Ž najdemo zbirko več kot osemdesetih ugank, ki si sledijo po abecednem redu, glede na rešitve. Sestavljali so jih učenci 2. razreda, ki so obiskovali interesno dejavnost Kreativno pisanje. Uganke so sami tudi ilustrirali, tako da razkrivajo prave odgovore. Mentorica je otroke spretno vodila pri iskanju ustreznih jezikovnih in oblikovnih rešitev in jim razpirala »skrivnosti« metaforike, da so z lastno ustvarjalnostjo postajali bolj dojemljivi za prej prezrte vidike literarnih besedil. Čeprav je bil ta cilj v ospredju, pa literarni prispevki otrok v tem kontekstu lahko prinašajo tudi presežke, v katerih vidimo prave »male umetnine«.

V okviru srečanja Roševi dnevi 2024 je v sredo, 27. 3. 2024, v Celju potekala podelitev posebnih priznanj, katere se je udeležila tudi naša učiteljica – mentorica Tanja Spačal. Nagrajena knjiga je sedaj razstavljena  v osrednji knjižnici v Celju.

Iskrene čestitke tako učiteljici in mentorici Tanji Spačal kot tudi našim mladim ustvarjalcem.

Dunja Peric, ravnateljica

(Visited 64 times, 1 visits today)
Dostopnost